Pontsteiger Amsterdam

Het Pontsteigergebouw, ook wel Pontsteiger of Miljoenengebouw genoemd, is een woontoren in de Nederlandse stad Amsterdam. Het gebouw maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling van de Houthavens. Het wooncomplex is gelegen aan het IJ waar de veerpont naar het NDSM-terrein en de Distelweg vertrekt van de in 1957 gebouwde pontsteiger bij de Tasmanstraat.

Köster Afdichtingssystemen heeft hier een lekkage probleem in de Kistdamgarage opgelost, dynamische scheuren in de betonwand zijn uiteindelijk, na vergeefse pogingen van anderen, naar tevredenheid middels betoninjectie afgedicht.

Het ontwerp van Arons en Gelauff Architecten werd in 2007 uitgekozen en, ondanks de kredietcrisis, in 2015 nagenoeg volgens dit ontwerp gebouwd. Het pand bevat woningen, winkels en horecagelegenheden. Hoewel het gebouw uitermate hoekig aandoet, bevinden zich in de plint ruimtes met een in vloeiende lijn uitgevoerde gevels. Op de 25e etage bevindt zich een penthouse van 1440 m².

Met de bouw van het 92 meter hoge gebouw werd begonnen in februari 2015, het is in 2019 definitief opgeleverd. Opvallend aan het gebouw is de afwerking met onder meer bronsgroene tegels tussen de etages. Andere in het oog springende gevelelementen zijn de externe en interne (maar van buitenaf zichtbare) V-vormige draagbalken.

Bron: Wikipedia

Pontsteiger Amsterdam